Vybir-UA

Світовий банк публікує щомісячний економічний звіт для Казахстану

Published: in Новини by .

Світовий банк опублікував щомісячну економічну інформацію для Казахстану за травень, яка охоплює зміни в економічній активності, інфляції та банківському кредитуванні.

Фото: Центр глобального розвитку.

«Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) зріс на скромні 0,7% (з урахуванням сезонних факторів) у першому кварталі порівняно зі стабільним середньоквартальним показником у 1,2% протягом 2023 року, що пояснюється, як повідомлялося раніше, гальмуючим ефектом інвестицій і фіскальних витрат», — йдеться у звіті.

Інфляція споживчих цін сповільнилася до 8,5% у річному обчисленні в травні проти 8,7% у квітні на тлі зниження внутрішнього попиту. У травні місячна інфляція сповільнилася третій місяць поспіль до 0,4% у порівнянні з попереднім місяцем.

Як зазначено у звіті, ціни на продовольчі та непродовольчі товари сповільнилися, тоді як ціни на послуги, ймовірно, наздоганяють вищі витрати, пов’язані зі стабільним зростанням реальної заробітної плати.

Активне сальдо торгового балансу в першому кварталі зросло на 9% у річному обчисленні до 5,7 мільярда доларів США, головним чином через зниження імпорту. Через низький внутрішній попит імпорт у першому кварталі скоротився на 7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Експорт товарів скоротився на 2,6%, в основному через скорочення експорту хімічної продукції та машин і обладнання.

Реальні кредитні ставки (з поправкою на інфляцію) як для підприємств, так і для домогосподарств зросли до 8,4% і 11,1% у квітні, оскільки основні ставки залишалися стабільними, а ставки за депозитами впали, а інфляція спала. Ці ставки значно перевищують рівень до пандемії, підвищуючи чисту процентну маржу та прибутки банків.

Comments

Leave a Reply