Vybir-UA

Казахстан завершує кампанію «Чисті міста».

Published: in Новини by .

Останній тиждень екологічної кампанії «Таза» («Чистий») Казахстан, яка була зосереджена на прибиранні сміття навколо водойм, таких як річкові озера, завершився більш ніж 100 заходами, які розчистили майже 140 територій у всіх регіонах Казахстану. За даними Міністерства культури та інформації Казахстану, у рамках кампанії, в якій взяли участь 1,13 мільйона людей, було проведено понад 6500 заходів з моменту її початку 8 квітня.

Волонтери фарбують бордюри навколо озера Іссик в Алматинської області. Фото: Міністерство культури та інформації Казахстану.

В Астані близько 60 спортсменів, які займаються національними видами спорту, в тому числі полюванням на орла, тогизкумалак (дев’ять куль), ассык ату (вибивання ассиків) і лучниками, взяли участь в кампанії з прибирання території спортивної школи №4, м. Спорткомплекс Толкин. Також вони очистили майже 500 квадратних метрів території навколо річки Акбулак.

«Головна мета цієї масштабної акції – виховати у підростаючого покоління екокультуру та почуття відповідальності за чистоту навколишнього світу», – зазначив суддя міжнародного класу, методист школи вищого спорту Даулет Хамзін. досконалість.

Спортсмени національних видів спорту прибирають територію річки Акбулак в Астані. Фото: Акімат Астани.

«У нас тут багато спортсменів з національних видів спорту, і, як ви знаєте, цього року в Астані пройдуть п’яті Всесвітні ігри кочівників . Тому ми прагнемо продемонструвати світові чистоту нашої країни та міст. Закликаю всіх долучитися до цього», – сказав бронзовий призер Чемпіонату світу з тогизкумалака Акжибек Манарбеккизи.

В Алматинській області в перший день тижня відбулося 50 суботників у форматі марафонів і концертів. Учасники, серед яких аким (губернатор) Алматинської області Марат Султангазієв, жителі прилеглих сіл, громадські активісти та волонтери прибрали околиці озера Іссик та річок Узин Каргали, Талгар, Каркара, Чарин, Каскеленка та Велика Алматинка. .

В Алматинської області налічується 310 гідротехнічних споруд, у тому числі 72 водосховища, 112 ставків, 13 дамб, 14 водозабірних споруд, 99 магістральних каналів.

Аким (губернатор) Алматинської області Марат Султангазієв починає похід на озері Іссик. Фото: Акімат Алматинської області.

«Ми вирішили розпочати акцію на Іссику. Це озеро важливе для нас як джерело питної води та зрошення. Також у нас тут є кілька каскадних гідроелектростанцій. Раніше озеро було власністю фізичних осіб-підприємців, а торік через суд його повернули у власність держави. Зараз озеро не в найкращому стані. Тому ми почали розчищення та озеленення цієї території», – сказав Султангазієв.

У районі Жетису 2 тис. осіб очистили береги 19 річок і каналів Коксу, Кора, Чажа, Бижі, Карасу, Каратал і вивезли 31 тонну сміття.

Крім того, в Карагандинській області понад 100 людей присвятили День захисника Вітчизни прибиранню території річки Букпа. Вони зібрали понад 300 мішків сміття та очистили русло річки.

«За місячник, присвячений акції «Таза Казахстан», було зібрано понад 5 тис. тонн сміття, в прибиранні взяли участь близько 10 тис. жителів міста», – повідомив заступник акіма району Казибек Бі Карагандинської області Рінат Каржасбаєв. .

Фото: Акімат Карагандинської області.

Крім того, жителі Абайського району Карагандинської області організували суботник на джерелах і водоймах, прибираючи з води сміття, сухостій і мул. Зібрано понад 10 тонн сміття.

«Кришталево чисту та смачну воду набирають у джерелах не лише мешканці, а й ті, хто проїжджає трасою. Тому щовесни ми повинні тут прибирати. Це наша сфера і наша відповідальність», – сказав керівник волонтерського корпусу, голова ГО «Молодіжний Альянс» Темірлан Какенов.

У Кизилординській області понад 20 тис. осіб, у тому числі представники влади, приватних організацій і волонтери, прибирали території набережної річки Сирдар’я, такі як пляж Аккумшик і міст Карибогет, а також озера Лайколь, Камбаш, Жаланаш, Шомішкол, Райим, Тущи, Ііркол, Каразек, Алімкол. Зібрано понад 40 тонн сміття.

Фото: Акімат Кизилординської області.

У той же час в Акмолинської області, відомої мальовничими озерами і річками, проведено благоустрій на території Бурабайського, Атбасарського, Аршалинського, Єрементауського, Коргалжинського, Зерендінського районів і міста Кокшетау.

Значне очищення було проведено вздовж прибережних територій річки Єсіль, берегів озер Мала та Велика Сараба та околиць озера Анарколь в Аршалинському районі. Понад 1500 жителів розчистили 22,5 кілометри берегової лінії та вивезли приблизно 63 тонни сміття.

Волонтери перед меморіальним комплексом Абилай Хана в районі Бурабай. Фото: Казінформ.

За словами акіма Бурабайського району Арая Садикова, в акції взяли участь близько 3 тис. осіб, серед яких волонтери, лідери молодіжних організацій, медичних і освітніх установ, державні службовці, ветерани спорту, представники креативної індустрії.

«Як регіон, який щорічно відвідує понад мільйон туристів, ми завжди приділяємо особливу увагу питанню чистоти. З початку екологічної кампанії «Таза Казахстан» зібрано понад 12 тис. тонн сміття», — сказав Садиков.

Comments

Leave a Reply