Vybir-UA

Казахстан візьме участь у зустрічі Центральної Азії та Італії в Римі

Published: in Новини by .

29 травня в Римі Антоніо Таяні, віце-прем’єр-міністр і міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії, зустрінеться з міністрами закордонних справ Казахстану, Киргизії, Узбекистану, Таджикистану та Туркменістану.

Фото: Agenzia Nova

Зустріч підтверджує зростаючий інтерес Італії до Центральної Азії, регіону дедалі більшого політичного та економічного значення. У зустрічі візьмуть участь міністри закордонних справ Казахстану Мурат Нуртлеу, міністри закордонних справ Узбекистану Бахтійор Саідов, міністри закордонних справ Таджикистану Сірожіддін Мухріддін, міністри закордонних справ Киргизстану Джеенбек Кулубаєв і міністри закордонних справ Туркменії Рашіт Мередов.

Конференція включатиме три робочі сесії та пленарне засідання, де очікується, що дискусії будуть зосереджені на Транскаспійському міжнародному транспортному маршруті (TITR). Цей проект спрямований на прискорення торгівлі між Європою та Далеким Сходом через Центральну Азію. Європейський Союз пообіцяв інвестувати 10 мільярдів євро (10,8 мільярда доларів США) для підтримки проекту.

З моменту заснування в 2017 році TITR став життєво важливим торговельним шляхом. Очікується, що до 2030 року вантажопотік досягне 11 мільйонів тонн, що потребуватиме інвестицій у інфраструктуру, зокрема в портах Каспійського моря.

Під час візиту президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва до Риму в січні він підкреслив ініціативу TITR як чудову можливість для італійських компаній. Італія розглядає Центральну Азію як перспективний регіон для інвестицій у відновлювану енергетику, рідкісні корисні копалини та агропромисловість.

Під час візиту Таяні до Астани у вересні минулого року було підписано спільну декларацію, яка зобов’язує Італію та Казахстан сприяти економічному та промисловому співробітництву в таких секторах, як декарбонізація, рідкоземельні елементи та нові технології. Угода спрямована на прискорення зеленого та цифрового переходу обох країн і зміцнення двосторонніх відносин, що є першою міжнародною угодою Італії такого роду.

Comments

Leave a Reply